tiistai 16. heinäkuuta 2013

Ennennäkemätöntä

Pitkä postaus ja sotkua tiedossa!

Tässä on kuvia talon muista osista, joissa ei juurikaan meidän tavaroitamme ole ja jotka menevät remonttiin heti kun miehen kesäloma alkaa. Talohan siirtyi meille irtaimistoineen, joten täällä oli/on huitsin paljon tavaraa.


Ensimmäisenä on kuvia baarin puolelta. Rakennus on toiminut osuuskauppana 50-70 luvulla ja sen jälkeen baarina. Baarin puolen remontti alkaa samalla, kun alkaa miehen lomakin.
Tila haisee voimakkaasti savulle. Liekö valkeaa poltettu liian kovalla tai pellit laitettu kiinni liian ajoissa, tiedä häntä. Seinät avataan ja eristetään paremmin ja katto maalataan maalilla, joka sitoo itseensä savunhajun ja näin toivottavasti pääsemme eroon kuvottavasta hajusta. Ikkunat vaihdetaan, mutta tarkoitus olisi baarin ovi jättää paikoilleen.
Lattian kohtalosta en osaa sanoa mitään, mies ei ole vielä päättänyt että pitääkö se piikata auki vai voiko sen päälle laittaa eristeet ja asentaa lattialämmityksen. Luotan siihen, että mies tekee oikean valinnan, onhan hän rakennusmies ammatiltaan.
Takan takana näkyy pätkä tilanjakajaa, pimeässä nurkassa on baarin keittiö ja kulku varaston puolelle. Kaapit puretaan ennen remontin alkua ja tilalle rakennetaan kodinhoitohuone, jota tässä talossa ei ole ollenkaan. Baarin puolella on myös kaksi vessaa, jotka sisällytetään kodinhoitohuoneeseen. Toinen pysyy vessana ja toiseen laitetaan suihku. On helpompaa koirien peseminen siellä, kuin kellarissa.
Baarin puolella on myös toinen ovi, joka vie terassille. Joka (sekin) joudutaan purkamaan ja rakentamaan uudelleen, sillä terassi on laho

Nyt, siirtykäämme yläkertaan.
Portaiden seinät ovat pinkopahvia ja on harkinnassa, että otamme ne pois ja jätämme seinät laudalle. Mutta sen päätämme sitten, kun näemmä missä kunnossa seinät ovat.
Yläkerran eteisestä ei ole nyt kuvaa, mutta sekin on yhtä "kauniin värinen" kuin muutkin huoneet ja pinkopahvilla vuorattu. Eteisestä on kulku välitilan kautta toiseen makuuhuoneeseen.
Tämäkin tila joudutaan uusimaan, tilan molemmin puolin on kulku sivukkaisiin ja kuten näette, remonttia tarvitaan.

Tässä on yläkerran toinen makuuhuone, jota en ole vielä tyhjännyt loppuun.
Tapetit uusitaan, samoin lattia. Minua henkilökohtaisesti ärsyttää se, että muualla yläkerrassa on puulattiat, mutta tässä huoneessa on muovimatto. Unohtamatta sitä, että katto on matalampi tässä huoneessa kuin muissa.

 Yläkerran toiseen makuuhuoneen olettekin jo nähnyt, vaikka se kulkeekin nimellä kirjasto. Pidän kirjaston katosta todella paljon! Tähän huoneeseen ei tarvitse tehdä muuta, kuin laittaa uudet tapetit tai maalata seinät.

Yläkerran eteisen ja kirjaston välissä on vielä yksi pieni huone.
Pinkopahvit irvistelee seinissä, joten ne otetaan pois ja tila tapetoidaan tai maalataan. Pidän huoneessa olevista kahdesta ovesta. Oikeanpuoleinen on komero, jonne olen laittanut lukuisat käsilaukkuni ja vasemmanpuoleisesta on käynti sivukkaaseen.
Kuten huomaatte, on kaikki tilat hiukan räjähtäneitä.
Mutta valitettavasti parempia kuvia ei saa ennen kuin remontti on ohi. Nyt omat tavarat seikkailevat missä sattuu, johtuen säilytystilan vähyydestä. Ajatelkaa, olen suurimman osan edellisen omistajan tavaroista jo kerännyt ja laittanut varastoon, ja silti sitä on vieläkin näin paljon kaikkialla.
En millään malta odottaa remontin alkua. Olen sellainen hetitännekaikkinyt -ihminen ja mieheni on sellainen suunnitellaan kauan ja tehdään ehkä sitten -ihminen, kuinkahan remontti sujuu kahden erilaisen henkilön tekemänä?

5 kommenttia:

 1. Pinkopahveja ei kannata turhaan ottaa pois. Päälle puukuitulevyä ja sen voi sitten maalata tai tapetoida. Ylimääräiset paperikerrokset toimii myös vetoa vähentävästi. Ja ne pinkopahvit on osa rakennushistoriaa, jättäkää alle jos ei ole tarvetta päästä purkamaan niiden takaa mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä kuinka pinkopahvien käy muualla, ovat hiukan ajansyömät jo (kuprulla ja reikiä). Pitää M:lle sanoa tuosta puukuitulevystä että kannattaasko sitä pistää sittenkin kipsilevyn sijaan. Herra remonttimies on kyllä varmaan sitä mieltä että kipsilevyä sinne sun tänne mutta pitää hiukan lueskella kirjoja ensin eikä suin päin syöksyä nakuttamaan.

   Poista
 2. Ja kannattaa muistaa se, että vanhat talot kannattaa korjata siten kuin ne ovat rakennettu. Niin välttää ongelmat. Eristeeksi Ekovillaa tai muuta vastaavaa jne. Ja suosittelen molemmille vähintään Panu Kailan Talotohtoria luettavaksi ennen remontin alkua. Ja sitä Perinnemestarin Rintamamiestaloa. Uudet materiaalit ja työtavat sopii uusiin taloihin, vanhoissa ne voi aiheuttaa ongelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluaisin todellakin perinteisellä tavalla tätä remontoida, mutta toisaalta tää on kuitenkin herra remonttimiehen talo niin viime kädessä hän päättää. Mutta tottahan se on että vanhat talot korjataan vanhalla tavalla, sama se on museo-autojen kanssa, eihän niihinkään voi kaikkia uusia osia suin päin laittaa.

   Poista
  2. Ainahan se päätösvalta on tekijällä toki, mutta aina oppii uutta ja vanhat talot on tutustumisenarvoisia tekniikaltaan. Kannattaa siis tutustua, ettei tule turhaan korjattua sellaista, mitä ei tarvitse korjata :) Mekin oltaisiin tälleen parin vuoden jälkeen tehty joitakin asioita toisella tavalla. Vessasta ei olisi tullut noin modernisoitu mitä siitä tuli jne. Ts. rahaakin olisi säästynyt todella paljon.

   Kannattaa tutustua Laurakaisan blogiin http://laurakaisatalo.blogspot.fi/ siellä on paljon asiaa tästä perinnekorjaamisesta rintamamiestalossa.

   Poista